| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 02/03/2025

           

 

 

Με μυστικούς ελεγκτές που θα εμφανίζονται σαν πελάτες σε χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα ενισχύσουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος το ελεγκτικό τους οπλοστάσιο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρόκειται για τη μέθοδο του mystery shopping, που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια ελεγκτική μέθοδος για εποπτικές αρχές, ενώ άρχισε από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, που τη χρησιμοποιούν για να ελέγχουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, χρησιμοποιώντας άτομα που εμφανίζονται σαν πελάτες.

 

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες και ελέγχους με ανωνυμία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το νομοσχέδιο ορίζει ότι: 

1. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να αναθέτει στο προσωπικό της και σε εξωτερικούς συνεργάτες (εμπειρογνώμονες), να εμφανίζονται σε εποπτευόμενες οντότητες ως δυνητικοί ή υφιστάμενοι πελάτες, χωρίς να αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους στους ερευνώμενους, ούτε να διευκρινίζουν ότι τα στοιχεία, οι πληροφορίες και τα έγγραφα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (έρευνα με μυστικούς πελάτες - mystery shopping). Η εκτέλεση των ενεργειών του πρώτου εδαφίου από τα πρόσωπα αυτά δεν συνιστά άσκηση διοικητικών εξουσιών εκ μέρους τους.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αξιοποιεί τα στοιχεία, τις πληροφορίες και τα έγγραφα που συλλέγει, για να ελέγξει τη συμμόρφωση των εποπτευομένων οντοτήτων με τους κανόνες που επηρεάζουν τις αγορές κινητών αξιών και τις πρακτικές που εφαρμόζουν για τη διάθεση των χρηματοοικονομικών προϊόντων στην αγορά, καθώς και για να συντάξει σχετικές εκθέσεις.

3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 2 τόσο με τις ομόλογες εποπτικές αρχές των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και να συμμετέχει σε σχετικές έρευνες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Αντίστοιχα, για έρευνες και ελέγχους με ανωνυμία από την Τράπεζα της Ελλάδος σε εποπτευόμενες εταιρείες (τράπεζες κ..α.) το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

Στο πλαίσιο των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να αναθέτει στο προσωπικό της να εμφανίζεται σε εποπτευόμενα πρόσωπα ως δυνητικός ή υφιστάμενος πελάτης, χωρίς να αποκαλύπτει την ιδιότητά του στους ερευνώμενους, ούτε να διευκρινίζει ότι τα στοιχεία, οι πληροφορίες και τα έγγραφα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της (έρευνα με μυστικούς πελάτες - mystery shopping). Η εκτέλεση των ενεργειών του πρώτου εδαφίου από τα πρόσωπα αυτά δεν συνιστά άσκηση διοικητικών εξουσιών εκ μέρους τους.

Αν από την έρευνα με μυστικούς πελάτες διαπιστωθεί παράβαση του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 648/2012 (L 176) ή του παρόντος νόμου, η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει, με απόφασή της, διοικητικές κυρώσεις και μέτρα σύμφωνα με τα άρθρα 56 έως 60 και 62. Αν διαπιστωθεί παράβαση του ν. 4557/2018 (Α΄ 139), περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου αυτού.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για τις διενεργούμενες έρευνες, παρέχοντας στοιχεία για το αντικείμενο της έρευνας και τα ευρήματα, διατηρώντας την ανωνυμία των εποπτευόμενων προσώπων που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας.

Έλεγχοι στον ασφαλιστικό κλάδο

Για τους ελέγχους στον ασφαλιστικό κλάδο , το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

1. Για την άσκηση των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, η εποπτική αρχή μπορεί να αναθέτει στο προσωπικό της ή σε εξωτερικούς συνεργάτες (εμπειρογνώμονες), να εμφανίζονται σε επιχειρήσεις διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων ως δυνητικοί ή υφιστάμενοι πελάτες, χωρίς να αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους στους ερευνώμενους, ούτε να διευκρινίζουν ότι τα στοιχεία, οι πληροφορίες και τα έγγραφα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν από την εποπτική αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

2. Ο εξωτερικός συνεργάτης δεσμεύεται από την παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4364/2016 (Α΄ 13), περί υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου και ανταλλαγής πληροφοριών, και χρησιμοποιεί τα στοιχεία, έγγραφα και πληροφορίες που συλλέγονται κατά τη διενέργεια των ερευνών για τους σκοπούς της ανάθεσης. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 7 του παρόντος, περί διενέργειας ελέγχων, εφαρμόζεται και στα στοιχεία που συλλέγονται κατά τα ανωτέρω. Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να καθορίζονται προσόντα, ασυμβίβαστα και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο για την ανάθεση τέτοιας έρευνας σε εξωτερικούς συνεργάτες.

3. Οι έρευνες του παρόντος διενεργούνται σε πρόσωπα, τα οποία ασκούν τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων, και είτε έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα είτε έχουν ως χώρα καταγωγής άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ή υποκαταστήματος, είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και είναι εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Πριν από τη διενέργεια της έρευνας, αναρτάται ανακοίνωση στον ιστότοπο της εποπτικής αρχής με αναφορά στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, τον χρόνο έναρξης και τη διάρκεια της έρευνας.

5. Η εποπτική αρχή δύναται να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για τις διενεργούμενες έρευνες, παρέχοντας στοιχεία για το αντικείμενο της έρευνας και τα ευρήματα, διατηρώντας την ανωνυμία των προσώπων των παρ. 3 και 4.».

Εκτός των άλλων εποπτικών εργαλείων, η εποπτική αρχή μπορεί να αναθέτει στο προσωπικό της ή σε εξωτερικούς συνεργάτες (εμπειρογνώμονες) να εμφανίζονται σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 2, ως δυνητικοί ή υφιστάμενοι πελάτες, χωρίς να αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους στους ερευνώμενους και χωρίς να διευκρινίζουν ότι τα στοιχεία, οι πληροφορίες και τα έγγραφα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν από την εποπτική αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ως ακολούθως:

α) Ο εξωτερικός συνεργάτης δεσμεύεται από την παρ. 1 του άρθρου 44 του παρόντος, περί υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου και ανταλλαγής πληροφοριών, και χρησιμοποιεί τα στοιχεία, έγγραφα και πληροφορίες που συλλέγονται κατά τη διενέργεια των ερευνών αυτών μόνο για τους σκοπούς της ανάθεσης. Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος μπορούν να καθορίζονται προσόντα, ασυμβίβαστα και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο για την ανάθεση τέτοιας έρευνας σε εξωτερικούς συνεργάτες.

β) Η παρ. 5 εφαρμόζεται και στα στοιχεία που συλλέγονται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο.

γ) Πριν από τη διενέργεια της έρευνας, αναρτάται ανακοίνωση στον ιστότοπο της εποπτικής αρχής, με αναφορά στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, τον χρόνο έναρξης και τη διάρκεια της έρευνας.

δ) Η εποπτική αρχή δύναται να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για τις διενεργούμενες έρευνες, παρέχοντας στοιχεία για το αντικείμενο της έρευνας και τα τυχόν ευρήματα, διατηρώντας την ανωνυμία των προσώπων που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum